Енциклопедія споживача

ДЕ ВИРОЩУЮТЬ ЧАЙ

На початку 20-х років ХIX століття в Iндії, в провінції Ассам, були виявлені дикорослі чайні дерева, з тих пір почалося розведення ассамського чаю. На Цейлоні чай почали вирощувати тільки в 1869 році. Сьогодні чай вирощують майже в сорока країнах світу, але найбільше чаю виготовляється в Iндії, Китаї, Шрі-Ланці, Кенії, Iндонезії, Туреччини та Вєтнамі.

Цейлон
Цейлонські чаї цінуються у всьому світі за особливий тонкий смак і виразний аромат. Щедрі землі та вологий жаркий клімат цього "острова чаю" ідеально підходять для чайної рослини. На сьогодні Шрі-Ланка є видатним імпортером чаю. Основні чайні плантації на Цейлоні розташовуються в центрі острова. Найзнаменитіші з них - Нувара Элiа, Дiмбула, Юва, Кандi, Ругуну.


Індія
Індійські чаї діляться на дві великі групи - північно-індійські та південно-індійські. Основну масу північних чаїв складають зібрані в провінції Ассам. "Ассамський чай" - особливо пряний, темний і міцний з багатим блискучий настоєм.
На високогірних плантаціях в Гімалаях вирощують один з кращих у світі сортів чаю Дарджилінг - його ще іноді називають "чайне шампанське" за бурштиново-світлий настій і винятковий, " мускатний" смак.
Південно-індійські чаї порівняно однорідні, іноді " жорстковатi" на смак, тому часто їх п′ють з молоком. Виняток становлять високогірні південно-індійські чаї і, в першу чергу, чаї вирощені на унікальних плантаціях Нілґірі , розташованих на висоті 1800м над рівнем моря.

Китай
Чаї, вирощені в Китаї, дуже різноманітні, але їх загальною особливістю є багатство ароматичної гамми і бархатистий смаковий тембр.
У Китаї і сьогодні дбайливо зберігають традиції вирощування чаю і переробки чайного листя, яке формувалося упродовж декількох тисячоліть. Під час зав′ялення і ферментації китайський чай набуває своєрідного фруктового або фруктово-димного запаху і смаку, який і робить його настільки неповторним.

Кенiя
Майже усі плантації в Кенії розташовані високо в горах, і чай, зібраний на них цінується у всьому світі як екологічно чистий продукт. Кенійські чаї відрізняються особливою насиченістю смаку та яскравим кольором настою.

Індонезія
Індонезійський чай збирають на островах Ява і Суматра. Усі індонезійські чаї відрізняються своєрідним специфічним смаком, але прийнято вважати, що суматранськi поступаються за якістю яванcьким.

В′єтнам
Тропічний клімат країни і велика кількість дощів створюють прекрасні умови для культивації чайної рослини. В основному чай вирощують у високогір′ї і плоскогір′ї північного В′єтнаму і в дельті Червоної річки, а південні плантації розташовані в провінції Лам Донг. "Північні" чаї перевершують за якістю вирощені на півдні; а зелений в′єтнамський чай за якістю не поступається кращим китайським сортам.

ЯК ЗБИРАЮТЬ ЧАЙ

Чай вирощують виключно заради листя. Їх збирають стільки разiв на рік, скільки чай вегетує - тобто, дає нові пагони з листочками. В Індонезії, Шрi-Ланцi, Кенії, на півдні Індії і Китаю, де завжди літо - цілий рік. Чим далі на північ розташовані плантації, тим коротше сезон збору чаю - в північно-східній Індії він триває вісім місяців, на півночі Китаю чайне листя збирають не більше чотирьох разiв на рік, з квітня по вересень.
Чай збирають вручну, обриваючи не усе листя, а лише декілька наймолодших і соковитих листочків з частиною стеблинки, на якій вони укріплені, і так звану бруньку (чи тiпс) - листок, що не розпустився на кінчику пагона.

ЧАЙ- ЯКИМ ВІН МОЖЕ БУТИ

Чай кожного типу, у свою чергу, підрозділяється на декілька різновидів залежно від характеру механічної обробки листа і способу виробництва. До основних видів чаю належать: листовий, гранульований (позначається як СТС), пакетований, ароматизований. За величиною листа чай підрозділяють на чотири категорії - листовий (leaf), ламаний (brokens), дрібний (fannings) і крихта (dust). Листові чаї мають декілька стандартів залежно від змісту тiпсів і міри скрученості чайного листя. Ламані або середньолистовi чаї можуть також розрізнятися мірою скрученості чаїнок і змістом тiпсів. Такі чаї заварюються швидше, а чайний настій відрізняється красивим, глибоким кольором.
Дрібні фракції чаю - " fannings" - висівки з м′якуша чайного листа, використовуються головним чином для виробництва пакетованого чаю. Крихта - найдрібніші частки чайного листа.
Гранульований чай складається не з чаїнок, а з гранул, приготованих за спеціальною технологією, - чайний лист рубається, розтирається в желеподібну масу, з якої потім формуються гранули різних видів і розмірів.
Ароматизовані чаї мають запах різних фруктів, ягід, кольорів, прянощів. Для ароматизації чай або змішують з цими добавками, або додають ароматичні есенції в сухий готовий чай.
Для виробництва пакетованого чаю використовується подрібнене чайне листя або дрібні гранули. Виробництво пакетованого чаю повністю автоматизоване.

ЯК РОСТЕ КАВА?

Регіони вирощування кави - це досить вузька смуга, що простягнулася уздовж екватора. Вона називається кавовий пояс.
Сьогодні кава вирощується в країнах Центральної і Південної Америки, Африки, Азії і Океанії.
Науці відомі декілька ботанічних різновидів кавової рослини, але для споживачів кави становлять інтерес лише дві з них: Арабiка (чи кава аравійська), яку цінують за яскравий аромат і м′який смак і Робуста (кава конголезька), що має сильний насичений смак.
Кавові зерна - це насіння кавового дерева. Вони розташовані усередині кавової ягоди, зазвичай по два в кожній. Кавові ягоди збирають, коли вони досягають червоного кольору. Збирають каву переважно вручну. Сезон збору різний в кожній країні виробництва кави і зазвичай займає декілька місяців.
Для обробки кавових плодів застосовують два способи їх обробки - вологий (мокрий) і сухий. Вологим методом користуються у тому випадку, якщо кава високоякісна, а сухою застосовується для менш ароматних зерен, оскільки він простіше і не вимагає дорогого устаткування.
Кожне кавове дерево щорічно дає 2,5-3 кілограми плодів, з яких отримують 500 грамів зеленої кави або 400 грамів обсмаженої.

ЯК КАВА ЗАВОЙОВУВАЛА СВІТ

Батьківщиною кави вважається Ефіопія.
Найпоширеніша легенда свідчить, що людство відкрило дивовижні властивості кави завдяки ефіопському пастухові на ім′я Калдi. Одного разу той помітив, що кози, яких він пас на гірських схилах, стають дуже жвавими, покуштувавши листя і ягоди якихось дикорослих кущів. Заради цікавості, Каддi вирішив сам спробувати ці червоні ягоди, що нагадують вишню. Він відчув такий незвичайний прилив енергії, що зміг не спати цілих три дні.
З Ефіопії кава потрапила в Йемен - тут почалося "одомашнення" кави і був винайдений сам напій. Упродовж двох віків Йемен був єдиною країною, що поставляв каву на світовий ринок. Звідти кава почала поширюватися по усіх континентах земної кулі. Цьому багато в чому сприяло те, що Йемен лежав на важливих торгових шляхах, що ведуть зі Східної Африки і Південно-східної Азії в країни Близького Сходу і в Європу.
У Європі про каву вперше почули в 1592 році, після того, як італійський лікар і ботанік Проспер д′Альпино, що супроводжував венеціанське посольство в Єгипет, описав як ефективний лікарський засіб напiй, приготований із зерен кави.
Проте поширенню кави в Європі люто опиралися торговці вином і пивом, обурені тим, що кавові заклади почали відбивати у них відвідувачів. Але, не дивлячись ні на що, вже в XVII столітті кава стала популярним напоєм в Італії, Угорщині, Польщі, Німеччині, Франції, Швеції.